Om os

Sattellitkort over lysforureningen i Europa.

Nederst Østdanmark, i cirklen Møn.

Bestyrelsen består af:


Kenneth Lau Rentius, formand


Ole B. Ørsted, best. medlem & webmaster.


Jens Henrik Olsen, best. medlem


Gunnar Langkilde, best. medlem


Ole Schou, best. medlem


Ditte Soria, suppleant.

Niels Oved,  2. suppleant.


Anne Grete Olsen, kasserer


Du kan se vedtægterne i venstre siden under INFO for medlemmer


Om os

Med stigende lysforurening overalt på kloden, er det blevet vanskeligere at se stjerner på himlen. Sat lidt på spidsen, er ordet Mælkevej ved at glide ud af sproget  i  storbyerne, da indbyggerne ikke længere kan se den p.g.a. lysforureningen, så de må nøjes med at se billeder af vores Mælkevej på TV og  internettet.

I  Østersøregionen kaldte vore forfædre den for Sildevejen, dengang Østersøen vrimlede med sild, og sagnet gik på, at det var de store sildestimer der spejlede sig på himlen.

Islændinge og svenskerne kalder den for Vintergatan efter gammelnordisk mytologi.  Vi kan også blot kalde den det den er: Vores egen Galaxe.

 

Møn og Nyord hører dog stadig til de steder i Danmark hvor stjernehimlen kan opleves i sin fulde pragt, og det værner vi om i hele Vordingborg kommune. Du kan læse mere om Dark Sky certificering og finde andre nyttige informationer på: http://darksky-moen.dk/da/

Når solen i vinterhalvåret har sænket sig mere end 18 grd. under horisonten, kalder vi det for astronomisk tusmørke. På klare dage myldrer stjernerne nu frem på himlen, og på de klareste dage kan man også se vores lysende Mælkevej. Mens mange blot nyder dette fascinerende syn fra en liggestol og lader tankerne flyve i natteroen, for på Møn kan man også nyde ”lyden af stilhed”, er andre lidt mere nysgerrige og vil gerne ”lidt tættere på” vore planeter og det store univers.

Link til dansk side om lysforurening

Det er fint med den nye energisparende LED-teknologi - nu tonser vi det så bare op mod bygninger og nattehimlen i uhæmmede mængder :-(

Siden 1990érne, er lysforureningen steget til tæt på det 5-dobbelte!!!

Dyrene er ej heller så begejstret for dette svineri, der forstyrrer deres nattesøvn og ødelægger deres forplantnings- og orienteringsevner, ligesom millioner af insekter dør hver eneste nat p.g.a. forkert rettet lys.

Lidt mere om lys og nattemørke >

 

Ideen med at bygge et observatorium, startede i foråret 2015 af Ole B. Ørsted, og den 2. september - den dag Andreas Mogensen drog mod ISS-rumstationen - stiftede vi foreningen for Damsholte Observatorium.

Der blev lagt planer og budgetter, tegnet og researchet, og inden udgangen af året havde Fanefjord Sparekasses Fond og Vordingborg Kommune givet tilsagn om, at de godt ville støtte projektet med en pose penge.

 I januar 2016 startede vi med at bygge en stor model i skala 1:5, mens vi ventede på  alle de praktiske ting med landzone- og byggetilladelse, tinglysning m.v. som strakte sig over de næste par måneder.

Modelarbejdet var ikke bare for sjov og underholdning, da vi tidligt var klar over vi stod med en del udfordringer med det store skydetag o.a. detaljer, hvorfor dele af modellen også er lavet i 1:1,

 

Blandt kriterierne for projektet  kan nævnes:

God beliggenhed og tilgængelighed med offentlig transport.

Mulighed for at også børn og kørestolsbrugere kan få et kig,

Både optisk- og videobetragtning af planeter,

Live-video af stjernetåger og galakser,

Video-streaming på internettet,

Mulighed for op til 30 deltagere, d.v.s. en skoleklasse med lærer

og mange andre detaljer.

 

Under Find os kan du se hvor vi bor, hvilke busforbindelser der er o.s.v.

Camøno-ruten går mindre end 100 meter fra observatoriet, og for de mere astronørdede har vi mulighed for overnatning på NyGammelsø B&B, da det er på deres ejendom vi holder til.

 

Med venlig hilsen

Ole B. Ørsted

stifter & webmaster.

 

§2: Foreningens formål er at udbrede kendskabet til Universet og vores Solsystem, samt at kunne betragte nattehimlen i eget observatorium, placeret på adressen i Damsholte.

Foreningen har desuden til formål at udbrede bevidstheden omkring lysforurening og begrebet Dark Sky.